The design features 18 repurposed containers and will hold administrative and educational spaces

Long Island City’s 30-year-old Socrates Sculpture Park is getting a geometric new addition. “The Cubes,” a 2,640 square-foot two-story building, designed by architecture firm LOT-EK and constructed—sculpturally—from shipping containers, will provide new space for arts education, exhibitions, and administrative offices, according to the press release.

Originally commissioned by The Whitney back when they were at the Breuer Building on Madison Avenue, The Cubes began as a 720-foot structure (six shipping containers) designed to hold the museum’s educational programs.

When The Whitney upgraded to its new Renzo Piano-designed home along the High Line, they donated the structure to Socrates Sculpture Park, where it was drastically expanded (adding 12 more shipping containers for a total of 18) to become the first permanent structure in the park’s 30-year history.

More on the design, from a press release:

Diagonal, continuous bands of glass along the sides and roof of the structure provide natural light and transparency, offering building visitors a view of the landscape and skyline outside, and park visitors a view of activities inside. These chevron windows offer floor-to-ceiling views of the park while reserving ample wall space within the building for indoor exhibitions; moreover, the striking V-shapes mirror the structure of the steel artist shed located nearby.

The design, which features both indoor space and an outdoor shaded deck area, should fit right in at the Park, which is dedicated to “reclamation and revitalization.”

From http://ny.curbed.com/2016/9/16/12941924/queens-socrates-sculpture-park-museum-addition

Advertisements